
CASE
Fordobling af kvindelige faglærte på Herningsholm Erhvervsskole
2021 – 2024
Dette projekt er den del af Divers’ forandringsprojekt Boss Ladies.
Støttet af:
Boss Ladies er Divers’ største og ældste forandringsprojekt, der skal sikre, at flere kvindelige talenter kan udfolde deres potentiale på de tekniske erhvervsuddannelser, hvor mænd i dag udgør majoriteten. Over tre år gennemførte vi forandringsarbejde på Herningsholm Erhvervsskole, der har løftet diversiteten ind i alt fra omklædningsrum over brobygningsforløb og ført til skolens første sexismepolitik. Siden vi lagde for land er andelen af kvindelige elever på de tekniske erhvervsuddannelser steget med 106%.
Danmarks bedste erhvervsskole
Med en fælles mission om at løfte diversiteten på nogle af de erhvervsuddannelser, hvor kønsskævheden er allerstørst, havde Boss Ladies fra indsatsens start i 2021 en stor opbakning fra skoleledelsen. Sammen ønskede vi at skabe den mest attraktive erhvervsskole for kvinder, der går på de tekniske erhvervsuddannelser i Danmark. Derfor igangsatte vi i fællesskab en langvarig og helhedsorienteret diversitetsstrategi, der havde til formål at styrke rekruttering, optag, trivsel og fastholdelse af kvinder på de tekniske erhvervsuddannelser.
Skræddersyet diversitetsløft
Første skridt i udviklingen var en kortlægning af, hvordan skolens daværende baseline for diversitet tog sig ud. Derfor foretog Boss Ladies en grundig analyse af status quo via blandt andet fokusgruppeinterviews med kvindelige elever, observationsstudier af undervisnings- og brobygningsforløb for grundskoleelever samt interviews med en bred skare af lærere og ledelse.
Dette gav en unik indsigt i skolens potentialer og udfordringer, og gjorde det muligt at planlægge målrettede initiativer, der havde til formål at styrke optag, trivsel og fastholdelse af kvindelige elever. Centrale tiltag omfattede et udvidet fokus på fællesskaber for især kvinder på de tekniske fag, og en målrettet brobygningsindsats, hvor kvindelige rollemodeller indgik strategisk i rekrutteringen af nye kvindelige elever. Hertil blev omklædningsrummene på skolens tekniske fag forbedret således, at faciliteterne blev mere indbydende fx ved, at der blev opstillet skærme, så man ikke kan se ind i omklædningsrummene, når døren åbnes, og elevernes tryghed ved at skifte tøj blev så høj, at de ikke (som før) følte sig nødt til at klæde om i deres biler.
En vigtig del af indsatsen har desuden været udvikling og implementering af skolens første sexismepolitik og tilhørende handleplan. Denne satte dels ord og definitioner på skolens værdier og forståelse af sexisme og krænkelser, mens handleplanen trin for trin guider de nøjagtige skridt i behandlingen af en given sag. For yderligere at forankre udviklingsarbejdet afsluttede vi forløbet via en række forankringsakademier, der uddannede udvalgte nøglepersoner til at varetage og forankre diversitetsudviklingen fremadrettet
At ændre indgroede fordomme og skabe nødvendige kulturændringer kræver tid. Derfor handler det om tålmodighed og vedholdenhed, og at vi kan se, at vi bevæger os i den rigtige retning år for år.
Fordobling af kvinder
Tilsammen var tiltagene med til at gøre skolen og særligt de tekniske erhvervsuddannelser mere attraktive for både nuværende og kommende elever.
Knap tre år efter indsatsens påbegyndelse kunne man se tydelige resultater, og i 2023 var antallet af kvindelige elever på de tekniske erhvervsuddannelser fordoblet på Herningsholm Erhvervsskole.